Tjeklisten til sund mad, der ikke vælter budgettet

Kender du det med at handle ind på tom mave, så du køber for meget – og for usundt? Du tuller stille og roligt rundt i Fakta, Netto, eller hvad det nu måtte være, og du ender med at fylde kurven med meget mere, end hvad du har brug for. Du strejfer køledisken, og selvom du indtil videre havde handlet ind til en lækker lasagne, ryger der lige pludselig en frysepizza op i kurven. Og en pose slik. Og en plade chokolade. Og kage selvfølgelig. Chips, nej, du hellere springe over, eller … Og før du får dig set omkring, blev det pludseligt dyrt – og meget lidt grønt.

 

Men det behøver ikke være sådan! Det er altid en god start ikke at tage i supermarkedet med en glubende appetit. Men når det så er sagt, er der en række andre tips og tricks, du kan følge, hvis du vælter dig i penge – særligt efter julen – og egentlig også gerne vil leve sundt. Mange tror, at det er dyrt at spise sundt. At det sundeste mad per definition skulle være det dyreste. Og det er også i nogen grad rigtigt. Økologi er i hvert fald på tværs af en række fødevarer simpelthen dyrere end ikke-økologiske varer. Men det er ikke altid sådan, og slet ikke hvis du kender de små smutveje til gode handler i supermarkedet.

 

De varer, der er i sæson, er billigere

Der er mange, der tænker, at de ikke har råd til frugt og grønt, fordi det er for dyrt. Men det behøver langtfra være sådan. Hvis du sikrer dig, at du køber de frugter og grøntsager, der er i sæson, og som er produceret i Danmark, så kan du komme rigtig langt med få penge. Græskarrene myldrer frem til efteråret for eksempel, og der er de heller ikke så dyre, som de ville være resten af året. Et godt råd er altså at købe lokalt og efter sæson. Dertil kommer, at næringsrig mad – det vil sige, sunde råvarer – stabiliserer blodsukkeret. Der skal med andre ord mindre til, at du bliver mæt.

 

Der er penge at spare ved mængderabatter

Nogle gange sælger supermarkederne det samme mærke, blot i en større emballage, og til op til halvdelen af prisen. Du kan købe et halvt kilo kartofler, men du kan også købe tre – og nogle gange endda mere. Det er billigere at købe større ind, fordi prisen falder, efterhånden som kiloene stiger. Hvor godt det end egner sig for større familier, lige så ringer passer det til husholdninger med kun én person. Der er nemlig en anden dyr risiko i spil ved at købe større varer med mængderabat: madspild.

 

Ud over disse to råd er der et hav af andre. Og nej, frugt, grønt og bær er ikke nødvendigvis dyrere. Tag bare forskellen på friske bær og frosne bær. Det er stor forskel i pris, men næsten ingen i kvalitet. Og du kan sagtens pifte en sund smoothie med bær op med gulerødder og æblejuice, som er billigere råvarer. Internettet bugner med smoothie opskrifter – for ud over økonomien er det jo trods alt kun fantasien, der sætter grænser.