En Introduktion til Den Nye Generation af Vaskemaskiner

Vask

Den uundværlige vaskemaskine har gennemgået intensive ændringer i løbet af det seneste årti. Ligesom alle andre moderne husholdningsapparater – din opvaskemaskine, dit køleskab og din mikrobølgeovn – er denne fantastiske maskine også blevet udsat for mange ændringer i sin form og teknologiske indhold, efterhånden som folks livsstil og holdninger er skiftet. Danskernes hektiske livsstil er en vigtig årsag til, at vaskemaskinen er blev fast inventar i ethvert hjem.

Beslutningstagerne i de moderne hjem har begrænset tid til husholdningsarbejdet, på grund af omstændigheder som stive arbejdsplaner og udvidet arbejdstid. De traditionelle metoder til vask og tørring er tidskrævende arbejde, og det er ikke noget vi kan finde hverken tiden eller lysten til i moderne tid. En anden grund er, at vi i Danmark er blevet mere miljøbevidste, og gerne vil spare på vandet, da vi er opmærksomme på, at det er en sjælden og vigtig ressource i mange dele af verden.

Som følge af den stigende efterspørgsel efter vaskemaskiner og tørretumblere er markedet blevet oversvømmet med utallige mærker og modeller. Alle førende aktører på markedet har introduceret deres innovative modeller, som reaktion på den stigende efterspørgsel blandt forbrugerne. I de tidlige stadier af introduktionen accepterede forbrugerne produkterne uden forbehold. Så længe maskinen var i stand til at vaske og tørre, var de tilfredse. Men i løbet af tiden blev situationer ændret. Forbrugerne har i dag meget specifikke krav til deres husholdningsmaskiner.

Vi kræver energieffektivitet, fordi omkostningerne på strøm er begyndt at stige år for år. Det samme gælder prisen på vandet – om ikke andet, så er vores forståelse for værdien af vand gået op, fordi vi er blevet mere eksponeret for de globale problemer. Maskinerne skal derfor bruge mindre mængder vand, hvis vi skal have dem i vores hjem. Vi er generelt blevet mere bevidste om miljø og støjforurening. Vores maskiner skal være lydløse. Helst ser vi også, at producenterne eliminerer varmestrålingen og lækage af damp. Det vigtigste krav, for langt de fleste moderne familier er, at de ikke skal behøve overvåge maskinen. De skal altså være programmerbare eller computeriserede maskiner, som kan klare tingene selv.

Markedet har skam heller ikke skuffet os kræsne forbrugere. Vaskemaskiner, der ikke behøver overvågning, blev hurtigt introduceret på markedet. Maskinerne vejer vasken, vælger den passende vaskecyklus, dispenserer den nødvendige mængde vaskemiddel, og regulerer vandtemperaturen. Når vaske- og tørringsprocessen er overstået, slukker maskinen automatisk. Så bliver det vist ikke nemmere!

Udviklingen er dog ikke stoppet. Teknologiven bliver ved med at blive opgraderet med jævne mellemrum, for at gøre vaskemaskinerne mere brugervenlig og miljørigtige. De nye designs fokuserer i høj grad på, at gøre det lettere at fylde tøj ind i maskinerne, og tage det ud igen. Betjeningspaneler med digitalt display gør nu lettere end nogensinde, at betjene maskinerne.