Sådan Finder du Den Rigtige Jakke til Skituren

Vinterjakke

At finde den rigtige type jakke er afgørende, hvis du vil nyde sin skiferie. Hvis du allerede har været ude at stå på ski før, har du nok oplevet hvor koldt det kan være. Det er dog ikke så simpelt – da du er fysisk aktiv, kan du nemlig også komme til at svede i forbindelse med skituren. Det gør det lidt mere udfordrende at finde den rigtige jakke. I denne artikel har vi samlet oplysninger om skijakker, som forhåbentligt kan hjælpe dig med at komme godt fra start.

Typer af jakker

Der er grundlæggende to typer jakker til ski – du kan få en isoleret eller en softshell jakke. Du bør vælge den type, der er i overensstemmelse med din din krop og hvordan den typisk regulerer din kropstemperatur. Hvis du bliver varm meget hurtigt, så er en isoleret jakke ikke noget for dig, da den hurtigt vil blive ubehagelig for dig at have på. På samme måde er en soft shell jakke ikke egnet til dig, hvis din krop ikke opvarmes hurtigt. Det første skridt er derfor at kende dig selv og hvordan din krop håndterer kropstemperaturen.

Isolerede skijakker

En isoleret jakke har et ydre vandtæt og vindtæt lag, og et indbygget isoleret lag, der hovedsagelig er fremstillet af fleece eller et syntetisk stof som Primaloft. Flere jakker kommer også med et aftageligt isoleringsstykke. Disse kaldes nogle gange system jakker, eller 3-i-1 jakker.

Isolering af jakkerne er ofte målt i gram, hvor flere gram betyder mere varme. Vægt varierer meget – nogle vejer kun 30 gram, mens andre går så højt som 800 gram. En isoleret jakke er den bedste løsning for personer med kold kropstemperatur.

Softshell Ski Jakker

En softshell jakke er et meget åndbart, vindtæt, vandtæt produkt, der ikke har nogen indre isolering. Som nævnt ovenfor er denne type jakke egnet til dig, hvis du har let ved at holde varmen. En anden fordel ved softshell jakker er, at de giver mere mobilitet i forhold til isolerede jakker. De bæres normalt over et basislag og et mellemlag, hvilket gør at de ikke er klumpede som den isolerede type.

Du kan bære en softshell jakke uden basis og mellemlag på varmere dage, og tilføje lagene når det er koldt. Men for meget kolde forhold, og lange perioder udendørs, er jakken sandsynligvis uegnet.

Vandtæthed

Hvor vandtæt eller vandresistent en jakke er, er uden tvivl det vigtigste ved en skijakke. Det måles typisk i millimeter, og dækker over hvornår jakken bliver mættet og begynder at lade vand nå lagene nedenunder. For at kunne kalde en jakke for ”vandtæt” skal den kunne klare 1.500mm. Den gennemsnitlige bedømmelse er mellem 5.000 og 10.000mm, men nogle jakker når så højt som 20.000mm. Prisen på jakken vil stige med bedre vandtæthed.